
SUROVINY:
- 1 kg zralých malin
- 200g sušených datlí
- 1 lžička agaru
- 100 ml vody
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mořské soli (není nutné)
POSTUP:
- Datle povaříme s trochou soli ve vodě a následně rozmixujeme do hladké konzistence.
- Maliny dáme do širokého hrnce, přidáme špetku soli a zahříváme. Jakmile maliny pustí dostatek šťávy a začnou mít kašovitou konzistenci, přidáme datlovou pastu a směs vaříme přibližně 20 minut.
- Nakonec přidáme špetku mletého muškátového oříšku a směs zahustíme agarem, který jsme předem rozmíchali ve studené vodě. Směs s agarem vaříme maximálně 1 minutu.
- Hotový džem okamžitě plníme do připravených vyvařených skleniček a sterilizujeme 20 až 30 minut při teplotě 80 °C.
TIP:
Když se rozhodneme připravit domácí marmeládu, džem nebo zavařeninu bez cukru, je třeba důkladně připravit i skleničky a víčka. Skleničky je vhodné před použitím vyvařit, doporučuje se vařit je ponořené ve vodě alespoň 10 minut. Víčka s gumovým těsněním je lepší opláchnout alkoholem (například vodkou nebo slivovicí). Tím se zbavíme bakterií, které by mohly způsobit kažení džemu.