Malinový džem bez přidaného cukru

Objevte kouzlo domácího malinového džemu, který je nejen lahodný, ale také zdraví prospěšný!

SUROVINY:

  • 1 kg zralých malin
  • 200g sušených datlí
  • 1 lžička agaru
  • 100 ml vody 
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mořské soli (není nutné)

POSTUP:

  1. Datle povaříme s trochou soli ve vodě a následně rozmixujeme do hladké konzistence.
  2. Maliny dáme do širokého hrnce, přidáme špetku soli a zahříváme. Jakmile maliny pustí dostatek šťávy a začnou mít kašovitou konzistenci, přidáme datlovou pastu a směs vaříme přibližně 20 minut.
  3. Nakonec přidáme špetku mletého muškátového oříšku a směs zahustíme agarem, který jsme předem rozmíchali ve studené vodě. Směs s agarem vaříme maximálně 1 minutu.
  4. Hotový džem okamžitě plníme do připravených vyvařených skleniček a sterilizujeme 20 až 30 minut při teplotě 80 °C.

TIP:

Když se rozhodneme připravit domácí marmeládu, džem nebo zavařeninu bez cukru, je třeba důkladně připravit i skleničky a víčka. Skleničky je vhodné před použitím vyvařit, doporučuje se vařit je ponořené ve vodě alespoň 10 minut. Víčka s gumovým těsněním je lepší opláchnout alkoholem (například vodkou nebo slivovicí). Tím se zbavíme bakterií, které by mohly způsobit kažení džemu.

Mohlo by vás dále zajímat