Levandulový sirup je skvělý způsob, jak přidat do nápojů jemnou květinovou chuť a podpořit pitný režim nejen u dětí. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a zvládnete ji i s dětmi. A jak na to?
SUROVINY:
- cca 50 stonků levandule
- 0,5 kg medu/cukru
- 2 litry vody
- 3 citrony
POSTUP
1) Květy levandule omyjeme a dáme do hrnce. Přidáme umyté a rozpůlené citrony a zalijeme vodou, poté necháme louhovat alespoň 10 hodin.
2) Po louhování přidáme do hrnce med (případně cukr) a dáme vařit na střední plamen. Jakmile sirup přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme směs 15 minut redukovat. Poté hrnec sundáme z plotny a ještě horký sirup scedíme a nalijeme do čistých uzavíratelných skleniček.
Dobrou chuť!