Vyzkoušejte jednoduché hranolky, kterými zpestříte dětský jídelníček. Skvěle chutnají a jsou výživné.
Časová náročnost: 40 minut
Suroviny:
- 3 mrkve
- olivový olej
- sůl
- sušená červená paprika
- zakysaná smetana
- sušený medvědí česnek
Mrkve nejprve očistíme – omyjeme a oloupeme. Poté mrkve pokrájíme na hranolky. Hranolky umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Mrkev mírně potřísníme olivovým olejem, osolíme, přidáme sušenou červenou papriku a promícháme. Vše rovnoměrně na plechu rozložíme. Plech s mrkví vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a zapnuté na program gril. Pečeme cca 25 minut dle šířky hranolek. Mezitím, co se pečou mrkvové hranolky si připravíme dip ze zakysané smetany. Zakysanou smetanu přemístíme do misky, osolíme, dáme trochu sušené červené papriky a sušený medvědí česnek. Vše pečlivě promícháme a dáme odpočívat do lednice. Poté podáváme s mrkvovými hranolky.
Tip: K mrkvovým hranolkům se skvěle hodí i kousek balkánského sýra.
Proč mrkev pravidelně zařazovat do jídelníčku?
Živiny obsažené v mrkvi
- zdroj vlákniny
- obsahuje karotenoidy – v těle se přeměňuje na vitamín A a mají antioxidační účinky
- vitamíny skupiny B
- vitamín C
- sacharidy – jsou obsaženy zejména ve slupce. Rané mrkve mají vyšší obsah sacharidů.
- Bílkoviny, tuky
- minerální látky – draslík, vápník, železo, fosfor
- kyselinu listovou
Vliv na naše zdraví
- podporuje trávení
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podílí se na ochraně kůže
- působí kladně na šeroslepost
- má močopudné účinky
- podporuje imunitu
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev
https://www.ireceptar.cz/zdravi/mrkev-denne-30000131.html
http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=149