Quinoa - potravinový chameleon, který neomrzí

Příloha, sladká kaše nebo karbanátky? Quinoa rozhodně Vás jídelníček osvěží! A navíc je výživově hodnotná...

Víte, kolik potravin z bílé mouky se objevuje pravidelně na vašem stole? Co tak tuto rutinu občas trochu osvěžit?

K snídani rohlík, k svačině koláček. Bílá mouka se vyrábí z pšenice, která je při zpracování zbavena obalu (zdroj vlákniny) i klíčku (obsahujícího vitamíny, tuk i minerály). Nepřináší proto tělu nic moc výživného. Proč je vlastně bílá mouka tolik oblíbená? Díky obsahu pšeničného lepku je pečivo z ní krásně kypré a díky tomu je jí na výrobu potřeba méně, takže je i levnější než ostatní obiloviny.

S nadměrnou konzumací pšenice souvisí také zvýšený příjem lepku, což může stát za rozvojem alergie na lepek nebo jeho nesnášenlivosti (celiakie). Pokud ale dítě netrpí alergií, není nutné pšenici z jeho stravy vylučovat, spíše je vhodné omezit konzumaci průmyslově zpracovaného pečiva a dalších výrobků. Lékaři doporučují přidat obiloviny do stravy dětí v jejich přirozené formě, třeba jako kaše nebo zavářku do polévky.
V případě, že s lepkem vaše děti problémy nemají, můžete vyzkoušet např. špaldu nebo semolinu a další obiloviny jako žito, oves nebo ječmen (kroupy). Použít můžete i celozrnnou mouku, ale u dětí pozor na množství, nadměrný příjem vlákniny pro ně není vhodný.
Ideální jsou pak bezlepkové plodiny jako proso (jáhly), rýže nebo kukuřice. Vyzkoušet můžete také takzvané pseudoobilniny, kam patří vedle amarantu a pohanky také quinoa.

Zázračná quinoa
Quinoa neboli merlík čilský je rostlina pocházející z Jižní Ameriky, přesněji řečeno ze svahů And. Její přednosti znali už Inkové, kteří jí přezdívali „Matka zrn.“
Nutno podotknout, že quinoa není obilnina, ale patří do stejné skupiny jako třeba řepa, špenát nebo amarant (laskavcovité), proto je možné konzumovat i její listy.
Běžně se však využívají spíše její semínka. Ta mohou mít tři barvy. Nejpoužívanější je klasická bílá quinoa, která má jemnou máslovou chuť a podobá se rýži. Červená má oříškovou chuť a je křupavější, chuťově nejvýraznější a nejkřupavější je pak černá quinoa.

Hlavní přednosti
Quinoa je výjimečná především tím, že je kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin (obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin). Navíc je přirozeně bezlepková, a proto vhodná také pro celiaky a osoby trpící alergií na lepek. Z minerálních látek obsahuje hodně vápníku, železa a fosforu. Ty jsou významné pro správný růst kostí i pro prevenci chudokrevnosti, což je důležité především u dětí. Quinoa má nízký obsah tuků a je lehce stravitelná. Obsahuje vlákninu i vitamín E. Díky obsahu složitých cukrů zasytí na dlouhou dobu, je vhodná i pro diabetiky. V jídelníčku dětí by rozhodně neměla chybět.
Její zpracování je jednoduché, hodí se do salátů, jako zavářka do polévek i jako příloha místo rýže. Můžete ji zapékat či přidat do těsta na sušenky nebo lívance. Dají se z ní připravovat také skvělé kaše. Inkové z ní mleli také mouku.
Nevýhodou quinoi je její vyšší cena, která je daná zvyšujícím se zájmem o tuto potravinu. Dnes ji seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i ve větších supermarketech. Dejte přednost té v bio kvalitě, protože je ještě pěstována tradičním způsobem, tedy nikoliv za využití moderních hnojiv, ale lamího trusu.

Recept – Incká polévka s quinoou
Quinoa se řadí mezi tzv. super potraviny. Je přirozené bezlepková, má vysoký obsah bílkovin i železa a dobře chutná. Zařaďte ji do jídelníčků dětí třeba ve formě výborné peruánské polévky z dob Inků. Tady je na ní recept:
Suroviny:
• 2 lžíce oleje
• 1/2 cibule nakrájená na kostky
• 3 stroužky česneku
• 2 středně velké mrkve nakrájené na kousky
• 2 nakrájené stonky řapíkatého celeru
• 1/2 šálku propláchnuté quinoi
• 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
• 1 čajovou lžičku sušeného oregana
• ¼ lžičky červené papriky
• 2 bobkové listy
• 2 šálky brambor nakrájených na kostky
• ¼ šálku nasekaného koriandru (volitelné)
Postup:
V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli, mrkev a celer, než zezlátnou. Poté přisypejte quinou a restujte ji asi 5 minut. Pak zasypte paprikou, zalijte vývarem a přidejte brambory, prolisovaný česnek, bobkový list a oregano. Přiveďte k varu, poté ztlumte. Vařte asi 20 až 25 minut, dokud zelenina nezměkne. Před servírováním můžete přidat čerstvý koriandr. Polévku si lze samozřejmě chuťově přizpůsobit vašim zvyklostem.
Ve verzi pro dospělé se do ní přidává třeba zázvor nebo chilli. Dobrou chuť.

Autor: Alexandra Fiedlerová

Zdroje:
https://ona.idnes.cz/jist-nebo-nejist-lepek-06v-/zdravi.aspx?c=A160704_093153_zdravi_pet
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/quinoa-je-vzacny-poklad-inku
https://www.mojezdravi.cz/nemoci/alergie-na-lepek-2617.html
http://www.bitesoutoflife.com/2013/12/02/a-tour-of-peru-quinoa-soup/

Photo by Prudence Earl on Unsplash

Mohlo by vás dále zajímat