Posilněte svoji imunitu se zázvorem

Jak nás zázvor chrání a recept na výborný čaj

V dnešním článku se budeme zabývat rostlinou u nás známou jako zázvor. Podíváme se odkud pochází, jaký má vliv na naše zdraví a samozřejmě si ukážeme, jak ji můžeme využít v kuchyni.

Zázvor pravý – Zingiber officinale

Zázvor pravý je vytrvalá bylina, která dorůstá výšky 1 metru. Svým vzhledem připomíná cukrovou třtinu nebo rákos. Kvete žlutými květy a díky jeho vzhledu bývá často využíván jako okrasná rostlina v zemích s teplým klimatem.

Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Využíval se již před 3 tisíci let v Indii, Číně, Vietnamu. Dokonce ho používali i v antickém Řecku či Egyptě. Arabští obchodníci ho dováželi jako velmi oblíbené koření, protože přežil cestu v teplém počasí.

Z rostliny využíváme oddenky, které jsou vláknité a téměř suché. Využíváme je čerstvé či sušené anebo v podobě šťávy.

Vliv na zdraví

Zázvor je aromatické koření, ale také i přírodní lék.

  • podporuje trávení
  • má protizánětlivé účinky
  • používá se proti nevolnosti – často je i součástí léku proti nevolnosti
  • pomáhá při nachlazení a chřipce
  • pomáhá s trávením tuků
  • má prohřívací účinky
  • posílení imunity

Pozor při jeho užívání si musí dát zejména lidé s vysokým krevním tlakem, při potížích se žaludkem či žlučníkem.

Při nadměrném užívání může způsobit pálení žáhy a nevolnost.

Živiny obsažené v zázvoru

·       10-80 % vody

·       těkavý olej gingerol – má silné protizánětlivé účinky

·       vápník, železo, zinek, mangan, fosfor aj.

·       z hlavních živin v něm najdeme jednoduché i složité sacharidy, tuky, bílkoviny

·       obsahuje cca 2 % vlákniny

 Zázvor a děti

  •  u dětí do 2 let není vhodné podávat zázvor
  • děti starší 2 let s ohledem na hmotnost mohou konzumovat menší množství než dospělý, a to zhruba o třetinu (dospělý čerstvý zázvor 4 g a sušený 1 g)

 Použití v kuchyni

Zázvor můžeme používat v několika podobách a to čerstvý, sušený či nakládaný.

  • Omáčka, masa, sladké i slané pečivo
  • čaje, marmelády
  • je součástí lízátek, bonbonů
  • příloha k sushi

Recept na zázvorový čaj

Suroviny:

  • čerstvý zázvor
  • med
  • hřebíček
  • celá skořice
  • citrón

Postup:

Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Množství volíme podle toho zda připravujeme pro děti či dospělé. (Dospělý 4 g a u dětí je to třetina z množství pro dospělého). Nastrouhaný zázvor dáme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme vylouhovat 5 minut. Poté čaj přecedíme přes sítko, abychom odstranili kousky zázvoru. Přidáme šťávu z vymačkaného citrónu. Čaj necháme mírně zchladnout a přidáme hřebíček, skořici a med. 

Tip:

Do zázvorového čaje můžete místo citrónové šťávy použít pomerančovou šťávu.

Dále hřebíček a skořici můžete nahradit bylinkami, a to například mátou.

 

 

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://cs.medlicker.com/1230-zazvor

https://www.celostnimedicina.cz/zingiber-officinale-zazvor-lekarsky.htm

https://www.salviaparadise.cz/herbar-rostlin-zazvor-zingiber-officinale-c-736_1052.html

https://vitaminy-a-mineraly.zdrave.cz/co-vsechno-umi-zazvor/

https://www.skrblik.cz/navod/jak-jist-zazvor/

http://www.spektrumzdravi.cz/zazvor-a-jeho-ucinky-hrave-nahradi-lekare

TRENCHI, Cinzia. Detox: recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život. Přeložil Běla SÝKOROVÁ. Praha: Dobrovský, 2016. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-491-3.

 

Photo by Dominik Martin on Unsplash

Mohlo by vás dále zajímat