Podzimní čajový dýchánek

V tomto článku se ponoříme do světa čaje a prozkoumáme jeho různé druhy a benefity, které nám může přinést.

Čaj – nápoj, který nás provází po celá staletí a který si získal místo v srdci mnoha lidí po celém světě. Jeho bohatá historie, rozmanité druhy a zdravotní výhody ho činí jedním z nejoblíbenějších nápojů na planetě a k zimnímu období už neodmyslitelně patří. Základní otázky zní, co je to čaj? Kde se vzal? Jaké máme druhy čajů?

Čajové lístky černého a zeleného čaje získáváme z čajovníku čínského (CAMELLIA SINENSIS (L.) Kuntze). Původ čajovníku musíme hledat v jižní Číně a přilehlých oblastech. Asi v 9. století došlo k rozšíření čajovníku do Japonska. K dalšímu rozšíření došlo až díky Evropanům, kteří ho rozšířili např.: do Gruzie, Indonésie, Keni atd. 

V současné době je známo více než 3000 druhů čajovníku. Každá rostlina má své charakteristické chuťové rysy.

Rostlina vyžaduje stabilní tropické až subtropické klima. Vhodných podmínek je dosahováno zejména v horských oblastech. Čajovník se pěstuje na plantážích a čajové lístky se sbírají ručně. Následně procházejí zpracováním, tříděním atd. Pro vznik černého čaje je nutná oxidace, zelený čaj naopak oxidací neprojde.

Druhy čajů

  • černý – podle velikosti lístků černé čaje dělíme na lístkové, zlomkové, drcené, práškové
  • zelený – vyráběný zejména v Číně, Japonsku, Taiwanu
  • bílý – pěstuje se v Číně v provincii Fujian
  • žlutý – vzácná čínská specialita

Bylinné čaje nejsou vlastně čaje v pravém slova smyslu, protože nepocházejí z čajovníku čínského. Bylinné čaje připravujete z různých druhů bylin. Další skupinou jsou ovocné čaje, které taky nejsou čaje v pravém slova smyslu.

Látky obsažené v čaji a jejich vliv na zdraví

  • kofein
  • polyfenoly – jsou zodpovědné za trpkost, hořkost čaje. Rostlina si je vyrábí jako účinnou zbraň proti hmyzu. Největší koncentrace polyfenolů je v prvních lístcích.
  • Aminokyseliny
  • minerální látky – fluor, nikl, jód, draslík
  • sacharidy
  • antioxidanty

Vliv na zdraví – pití černého čaje

  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí pozitivně na naše střeva
  • zlepšuje schopnost soustředit se
  • může snižovat hladinu cukru v krvi
  • snižuje krevní tlak
  • antibakteriální účinky

Čaj a pitný režim

Pokud pijete čaje připravené z lístku čajovníku, tak ty do pitného režimu zařazujeme málo a pouze pro zpestření. Pro malé děti však vhodné nejsou, protože kofein může narušit jejich spánek, trávení i chování. Naopak čaje bylinné a ovocné můžeme popíjet více. Jen si dejte pozor, že bylinné čaje jsou z léčivých rostlin a je tedy dobré je střídat.

Více o pitném režimu se můžete dozvědět v našem programu Nestlé pro zdraví dětí.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://botany.cz/cs/camellia-sinensis/

https://oxalis.cz/cs/blog/20-nejcastejsich-otazek-o-caji-28/

https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to/znate-zakladni-druhy-caje-poradime-ktery-si-vybrat

https://www.cajovydychanek.cz/a/chemicke-slouceniny-v-caji-jake-latky-caj-obsahuje-1

https://www.ochutnejorech.cz/blog/proc-pit-pravidelne-cerny-caj

https://cgfoods.cz/ucinky-cerneho-caje-10-duvodu-proc-jej-pravidelne-pit/

 

Mohlo by vás dále zajímat