Tajemství kváskového pečiva

Připravte se na cestu plnou chutí, která vás zavede do světa kváskového pečiva!

Dnes se ponoříme do tajů kváskového pečiva, té pravé hvězdy pekařského nebe. Zjistíme, co dělá kvásek tak zvláštním a proč si zaslouží naši pozornost. Prozkoumáme jeho benefity – nejenže je lahodný, ale je také plný zdraví prospěšných vlastností!

Kvásek (kvas)

Co je to vlastně ten záhadný kvásek? Jak vzniká? Na přípravu kvásku potřebujete pouze mouku a vodu. Receptů na založení kvásku je spousta. Vždy se však jedná o směs vody a mouky. V mouce jsou obsaženy mikroorganismy a díky vzduchu započne proces fermentace. Typicky nakyslou chuť zajistí bakterie mléčného kvašení z rodu Lactobacillus. Další druhy bakterií a kvasinek se podílejí na octovém a alkoholovém kvašení.

Kvásek vs. droždí

Jaký je rozdíl v pečivu z droždí a v pečivu z kvasu? V droždí jsou obsažené kvasinky, které tráví hlavně cukry a produkují oxid uhličitý a ethanol. Díky tomu pečivo rychle vykyne. Pečivo z droždí je nadýchané, ale má menší trvanlivost. U kvásku chce všechno svůj čas a celý proces je delší. Kvásek obsahuje více druhů různých bakterií a kvasinek. Kváskové pečivo má delší trvanlivost.

Kváskový chléb

Typický kváskový chléb má křupavou kůrku, nakyslou chuť a výrazně delší trvanlivost než běžné pečivo. Kalorií má podobně jako klasický chléb. Co je však jeho výhoda, je lepší stravitelnost a to díky bakteriím, které obsahuje kvas. Tyto bakterie se neživí jen cukry, ale částečně natráví i bílkoviny, které jsou obsaženy v mouce. Další výhoda, kterou mohou kváskové chleby mít, je nižší glykemický index. Díky tomu, zůstanete po delší dobu sytí.

Živiny obsažené v kváskovém chlebu

Konkrétní živiny jsou dány složením daného chleba. Pokud máte klasický žitný chléb obohacený o ovesné vločky, slunečnicová semínka atd., bude obsah živin větší.

Klasický kváskový chléb bude obsahovat tyto živiny:

  • sacharidy
  • bílkoviny
  • tuky
  • vlákninu
  • železo, selen
  • vitamín B
  • vitamín C

Vliv na zdraví

  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • působí příznivě na naše trávení
  • snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění
  • snižuje riziko cukrovky
  • prevence rizika vzniku rakoviny

 

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.maskrtnica.cz/spasi-kvaskovy-chleba-vase-traveni/

https://www.syrarna-raj.cz/proc-je-kvaskove-pecivo-vyhodnejsi-pro-nase-zdravi/

https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/mate-doma-kvasek-upecte-si-to-nejlepsi-kvaskove-pecivo-

https://www.mirdo.cz/proc-je-kvaskovy-chleb-prospesny-vyhody-a-jak-si-ho-vyrobit/

https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/38232/Zdravotni-vyhody-kvaskoveho-chleba

 

Mohlo by vás dále zajímat