Cottage - multifunkční sýr

Dochází Vám už nápady, jak obohatit svůj jídelníček? Zpozorněte! Máme pro Vás bezva tip na zajímavý sýr. Je to cottage cheese. Tak se na to pojďme v našem článku podívat.

Možná už vám pomalu docházejí nápady na svačinky pro děti, možná přemýšlíte o obohacení vašeho jídelníčku o nová jídla. Zpozorněte! Máme pro vás bezva tip na zajímavý sýr. Tento sýr je tvořený droboučkými hrudkami a smetanou. Už víte o jaký sýr se jedná? Ano správně, je to cottage cheese.

Cottage je chutný a výživný sýr, který rozhodně stojí zato zařadit ho do svého jídelníčku.

Kde se vzal cottage?

Sýr cottage pochází z Anglie, jak už je asi patrné z jeho názvu. Prvopočátky neznáme, ale první dohledatelná zmínka pochází ze začátku 17. století. Dříve se vyráběl na anglickém venkově a to zejména na farmách. Později se rozšířil a vyráběl se téměř v každé chalupě – odtud pochází i jeho název.

K jeho výrobě se používalo zkyslé kravské mléko nebo kozí či ovčí mléko.

Jak se cottage vyrábí dnes?

V současné době se k jeho výrobě používá odtučněné mléko a využívá se kombinace sladkého a kyselého srážení. Dále se používá syřidlo, mlékárenské kultury, smetana a sůl. Neprochází tepelnou úpravou, proto je zdrojem prospěšných bakterií. Jedná se o čerstvý nezrající sýr. 

Jaký má vliv na naše zdraví?

  • zdroj kvalitních bílkovin – dobře zasytí
  • nízký glykemický index
  • obsahuje vápník
  • nízký obsah tuku – ocení lidé, kteří si hlídají svojí hmotnost
  • sacharidy – zejména laktózu – pozor si musí dát lidé s intolerancí laktózy
  • minerální látky
  • zdroj prospěšných bakterií – kladný vliv na naše střeva

Jak vybrat správně cottage v obchodě?

Přes kelímek jistě nezjistíte, jak cottage uvnitř vypadá. Jedna možnost je koupit si víc druhů a prostě je ochutnat. Druhá možnost je, že s kelímkem trochu zatřesete. V kelímku nesmí být moc smetany a neměl by šplouchat.

Využití v kuchyni

  • Pomazánky – z cottage můžete vyrobit řadu pomazánek. Např. vajíčkovou se šunkou, tuňákovou nebo zeleninovou.
  • Pečivo – cottage lívance – ty si můžete připravit ve sladké i slané verzi. Skvěle se hodí na snídani. Sladkou verzi obložte čerstvým ovocem, slanou zase čerstvou zeleninou.
  • Dresing – chtěli byste ozvláštnit dip ke grilované zelenině či masu? Připravte si dresing z cottage. Do cottage přidejte sůl, oblíbené bylinky a trochu citrónové šťávy. Vše řádně promíchejte a nechte chvilku uležet v chladu v lednici. Pokud by vám vadila konzistence dipu, tak vše dohladka rozmixujte.
  • Zeleninový salát – připravte si váš oblíbený zeleninový salát a přimíchejte do něj cottage a bylinky.
  • Koláč – cottage můžete využít i při pečení koláčů a to zejména na estonský koláč, který je plný sýru cottage.
  • Zmrzlina – cottage rozmixujte se zralým banánem, můžete přidat i další ovoce např. jahody, borůvky. Směs nalijte do formiček na nanuky a zmrazte.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.jimeto.cz/cottage-syr/

https://www.stobklub.cz/clanek/vyjimecny-syr-jmenem-cottage/

https://www.prozeny.cz/clanek/cottage-otloukanek-mezi-syry-ma-super-vyzivove-hodnoty-71104

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/syr-cottage-a-zdravi-co-vse-nam-doda-do-tela-mame-par-receptu/

https://www.az-recepty.cz/p/cottage/

 

 

 

 

 

Mohlo by vás dále zajímat