Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?
Granola – je zapečená směs vloček, oříšků a často medu – směs je křupavá
Müsli – je nezapečená směs vloček, oříšků nebo sušeného ovoce
Historie granoly
Počátky granoly musíme hledat v Americe. V roce 1863 americký lékař James Caleb Jackson servíroval hostům v sanatoriu pokrm složený z vloček a grahamové mouky. Tento pokrm nazval granula. Samotná granola vznikla o pár let později, kdy John Harvey Kellog přišel s podobným konceptem, avšak svůj produkt nazval granola.
Složení granoly
Nejčastěji se granola skládá z ovesných vloček, různých druhů ořechů (pekanové, kešu, vlašské atd.) a medu.
Dále můžete ve složení najít lněné semínko, sušené ovoce, kokos, různé druhy koření či čokoládu.
Granola se však nemusí jíst jen jako sladká snídaně či svačina. Existují i granoly slané, které se hodí k přípravě zeleninových salátů. Jejich základem jsou zase ovesné vločky, dále dýňové semínko, různé druhy ořechů, bylinek, olivový olej či med.
Vliv na zdraví
Každá potravina naše zdraví ovlivňuje svým složením. Stejné to je pochopitelně i u granoly. Vliv na vaše zdraví bude ovlivněn složením granoly, kterou konzumujete.
- obsahuje vlákninu
- bílkoviny
- různé druhy vitamínů – vitamín B, E
- tuky
- sacharidy
Pozitivně může působit na:
- snížení krevního tlaku
- trávicí soustavu
- podílet se na snížení cholesterolu
Na co si dát pozor?
Pokud si granolu kupujete v obchodě, tak pečlivě prostudujte její složení. Často ve složení můžete najít různé druhy olejů, tuků či ořechových másel. Každá z těchto složek má přirozeně svoji funkci – při zapékání pojí jednotlivé složky, zvýrazňují chuť, ale také navyšují energetickou hodnotu dané granoly. Další, co může naše zdraví ovlivnit je velikost porce a výsledné složení granoly.
Recept na domácí granolu
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek ořechů (dle preferencí)
- 0,5 hrnku semínek (dýňová, lněná atd.)
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce medu
- 2-4 lžíce řepkového oleje (kokosového oleje)
- z koření můžete přidat kardamon, skořici
- pokud máte rádi kakao – přidejte též kakao
Postup:
Rozehřejte troubu na 150 °C. V míse smíchejte ovesné vločky, nahrubo nasekané ořechy, semínka, sůl, případně další koření. V malé misce smíchejte med a olej. Tuto směs nalijte na suchou směs a řádně promíchejte. Na plech si připravte pečící papír. Granolu rozprostřete rovnoměrně na plech a dejte do vyhřáté trouby. Během pečení 2-3 krát promíchejte. Doba pečení je 20-30 minut.
Dobrou chuť!
Tip: Domácí granolu můžete zabalit i jako dárek. Stačit vám k tomu bude uzavíratelná hezká sklenice.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.goodie.cz/a/granola-pod-drobnohledem-definice-historie-a-nutricni-fakta
https://www.svetplodu.cz/clanek/206/musli-vs-granola/
https://zena-in.cz/clanek/granola-pod-drobnohledem-jak-vznikla-a-jak-se-lisi-od-musli
https://www.eta.cz/tadyjedoma/recepty/univerzalni-recept-na-domaci-granolu/