Co si představíte pod slovem vývar a kolik druhů vývarů vlastně znáte? Každý z nás si asi představí trochu něco jiného. Někdo vývar pravidelně konzumuje a popíjí ho v průběhu dne. V některých rodinách zase neodmyslitelně patří silný vývar k nedělnímu obědu. Také ho používáme do omáček, polévek nebo na léčbu kocoviny. U nás jsou tradiční masové a zeleninové vývary.
Historie vývaru
Vývary neodmyslitelně patří do české gastronomie. Jejich historie sahá až do dob paleolitu, kdy byly nalezeny jamky – varné jamky. Do jamek se pravděpodobně vkládaly kožené vaky naplněné vodou a do nich nebo okolo nich se pokládaly rozpálené kameny. Pravděpodobně takto mohli už lovci připravovat první vývary, kdy v kožených vacích mohli vařit části zvířat, které ulovili. V minulých dobách k hlavním pokrmům zejména chudých lidí patřila polévka. Polévky buď byly husté nebo vodovější. Nejčastěji se k přípravě používalo zelí a mrkev. V pozdější dobách se do polévek začalo přidávat maso. Takovým to polévkám se říkalo léčivé. Léčivé polévky jedli hlavně nemocní nebo ženy po porodu či při menstruaci. Nejčastěji se jednalo o kuřecí vývar, který byl i doporučován k léčbě horních cest dýchacích. Další polévky, které se připravovaly byly postní a ty se vařily z ryb. Dále se k přípravě polévek používalo i pivo, víno, žloutky nebo mléko.
V dnešní době se připravují nejrůznější druhy polévek, ale velikou oblibu mají zejména ty z vývaru. Polévky z vývaru jsou zdrojem živin, a to zejména bílkovin, tuků a sacharidů. Samozřejmě záleží, co vše do dané polévky přidáme.
Druhy vývarů
Vývar vzniká nejčastěji jako odvar z kostí, masa, zeleniny a koření.
1. Masové vývary – kuřecí nebo hovězí
2. Zeleninový vývar
3. Rybí vývar
Vliv na zdraví u vývaru z kostí a masa
• podporuje imunitu
• zdroj přírodního kolagenu – pozitivní vliv na naše klouby, vlasy, nehty i pleť
• pozitivně ovlivňuje naše střeva
• obsahuje minerální látky – vápník, fosfor, hořčík, sodík (v malém množství)
• může snižovat krevní tlak
• podporuje látkovou výměnu
• v zimě nás prohřeje
Tipy a triky při přípravě vývaru
• hovězí či kuřecí kosti (nebo jejich mix) zalijte studenou vodou
• na počátku, kdy se vývar začne vařit sbírejte pěnu, která se varem utvoří – obsahuje nejvíc škodlivých látek
• pozor, vývar má jen probublávat, proto ho vařte na mírném plameni nebo dejte hrnec do trouby a nastavte teplotu na 98 stupňů
• pokud vlastníte pomalý hrnec, tak můžete vývar připravit v něm
• do vývaru můžete kromě mrkve, celeru, petržele a cibule přidat česnek, květák, pórek, zázvor, jablko nebo dokonce i rajče
• připravte si sáček a během několika dnů do něj sbírejte odřezky z mrkve, cibule, česneku – sáček buď můžete uchovávat v lednici nebo v mrazáku a vždy když ho naplníte, tak využijete odřezky ve vývaru – pozor nepoužívejte nahnilou nebo jinak znehodnocenou zeleninu
• vývar nesmíte uspěchat – správný vývar se může táhnout až 24 hodin • po uvaření je vhodné vývar scedit – vybrat zeleninu, obrat maso od kostí • vývar můžete zavařit či zamrazit, a tak si ho uchovat na pozdější dobu
• po uvaření a vychladnutí se na povrchu vývaru vysráží tuk, který je dobré z vývaru sebrat
• pro vývar používejte, co nejkvalitnější suroviny • při zakládání vývaru není nutného solit – osolíte až výsledný produkt (polévku, omáčku atd.)
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/02/Vyvary.pdf
https://www.metlife.cz/o-nas/blog1/zdrava-strava/polevkova-historie-i-soucasnost/
https://kutnohorsky.denik.cz/zpravy_region/cechy_polevky20071015.html
https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-polevky-doplni-ziviny-a-pomohou-zhubnout-146048
https://www.ireceptar.cz/zdravi/co-udela-hovezi-vyvar.html
https://www.ireceptar.cz/zdravi/hovezi-vyvar-zdravi-30000226.html
https://www.klouby-vazy.cz/vyvar-z-kosti-a-jeho-vliv-nejen-na-zdravi-kloubu
https://www.prostezdravi.cz/silny-vyvar-zdravy/
https://styl.instory.cz/213-vite-co-udela-s-vasim-telem-pravidelna-konzumace-masoveho-vyvaru-budete-prekvapeni.html