Vaříme v přírodě!

Letní počasí nám dává další možnosti, jak strávit čas s dětmi v přírodě. Vyzkoušejte si společně, jak vařili naši prapředci pod širým nebem.

Spacák, karimatku, ešus, kotlík, batoh na záda a jde se do přírody. Ano, léto je v plném proudu a spousta z nás vyráží na vandry, do kempů pod stan anebo si doma na zahradě rádi rozděláte oheň a opékáte si špekáčky. Venku ale nemusíte připravovat jen špekáčky, ale můžete si s dětmi zkusit uvařit jídlo přímo na ohni např.: v kotlíku nebo improvizované peci. Děti si tak mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak si běžně vařili naši praprapraprapředci.

Zásady rozdělávání ohně

Oheň nejlépe rozdělávejte na místech tomu určených – veřejná ohniště, domácí ohniště.

• Pokud oheň zakládáte, tak minimálně 50 metrů od lesa. Oheň nesmíte zakládat na kořenech, lesní hrabance, pod větvemi stromů, dále také v blízkosti budov, seníků atd.

• Ohniště si vhodně ohraničte – kameny nebo vyhloubením zeminy • Vždy založte oheň, který jste schopni zvládnout

• Oheň musí být vždy pod dohledem dospělé osoby, proto nenechávejte děti u ohně samotné • Nepoužívejte k zapálení ohně vysoce hořlavé látky (benzín, nafta atd.)

• Ohniště můžete opustit až když je oheň zcela uhašený – prolít vodou, zasypaný zeminou – uhlíky i zem pod ohništěm musí být zcela studená • Vždy sebou mějte dostatečné množství vody na uhašení ohně

Pozor: V létě, kdy je velmi sucho, jsou podmínky pro rozdělávání ohně nevhodné. Dopředu si zjistěte, zda je vůbec možné si oheň na místě rozdělat. V souvislosti s dlouho trvajícím suchem může být vydán zákaz rozdělávání ohňů.

Vaříme na ohni – nádobí, aneb co si s sebou vzít

Většina z nás si určitě z období opékání špekáčků pamatuje jako pomocníky především klacky nebo kovové bodáky. Věřte, že k přípravě jídla na ohni můžete sehnat spoustu dalšího zajímavého nádobí a náčiní např.:

• trojnožku na zavěšení kotlíku

• stojan nad oheň

• různé kotlíky

• pánvičky

• konvice

• grilovací rošt

• ostrý nůž do přírody

• talíře, příbory.

Tip: Jestliže na ohni s dětmi vaříte poprvé, připravte si trojnožku, kotlík, ešusy nebo talíře, lžíce, sirky nebo křesadlo, kuchyňské rukavice, ostrý nůž, dostatek vody a případně vlhčené ubrousky.

Jakými způsoby můžeme jídlo na ohni připravit? 

 • Klasicky na klacku nebo na rožni – asi nejznámější způsob přípravy masa a uzenin.

• Na roštu – jedná se v podstatě o grilování, kdy jednotlivé suroviny, které chcete opéct kladete na mřížku nad ohněm.

• V kotlíku – klasický způsob, kdy je kotlík umístěný na trojnožku a můžete si připravit třeba polévku. Druhá možnost je příprava masa, kdy maso položíte na misku (žáruvzdornou) a misku přiklopíte kotlíkem. Poté kotlík zasypete žhavými uhlíky. Zhruba za 2 hodiny je maso hotové.

• V popelu – jeden z nejstarších způsobů. Použijí se zbytkové uhlíky po ohni. Žhavý popel mírně rozhrneme a urovnáme do silné vrstvy – výška dle vašeho pokrmu (nejčastěji brambory). Pokrm mírně zahrneme slabou vrstvou uhlíků.

• Pečení v jílu – další způsob přípravy masa – slepice, kuřete nebo ryby. Maso osolíte, můžete použít i další koření dle chutí. Dále kuře obalíte jílem – pokud by jíl nedržel, můžete přidat slámu. Takto obalené maso umístíme na popel a mírně zahrneme. Příprava trvá asi hodinu – záleží na velikosti masa, tloušťky jílu, ale i na teplotě žhavého popela.

• Pečení (ohřívání) na rozpáleném kameni – pokud na nažhavený kámen položíme ešus s jídlem, během chvilky se nám jídlo prohřeje.

• Pečení v alobalu – z alobalu si vytvoříte jakousi jeskyni, kterou umístíte do blízkosti ohně. Dno je tvořeno alobalem – zde umístíte pokrm a kolem pomocí alobalu vytvoříte jeskyni, která bude otevřená směrem k ohni. Takto připravované jídlo můžete dobře kontrolovat.

• Dále můžete do alobalu jídlo zabalit a umístit na žhavé uhlíky a mírně žhavými uhlíky zasypat.

• Zemní pec a Setonův hrnec – složitější na přípravu. Předem si dobře promyslete, co budete na ohni vařit.

Jestliže jste v kempu a potraviny si můžete během chvíle dobře přichystat, můžete vyzkoušet i složitější recepty. Pokud však půjdete pěší túru a suroviny na přípravu si ponesete s sebou, je dobré přemýšlet o tom, že maso, mléčné výrobky atd., se v teple brzy kazí. Dále nezapomínejte, že nádobí a suroviny na přípravu jídla něco váží a vy to ponesete celou túru na zádech v batohu. Promyslete si, které suroviny si doma před připravíte – např.: nakrájíte, oloupete, naložíte atd., ať si potom ulehčíte přípravu u ohně.

Recept na pstruha s bramborem

Suroviny:

• očištěný pstruh

• sůl

• bylinky dle chuti

• trocha oleje

• brambory • voda

• alobal

• nádobí na servírování (miska, lžíce)

Postup: Do kotlíku nalijeme dostatečné množství vody, osolíme a umístíme nad oheň. Mezitím si očistíme a nakrájíme brambory. Až voda začne probublávat, dáme do ní brambory a uvaříme. Dále si lehce ryby potřeme oleje, okořeníme je a zabalíme do alobalu. Alobal s rybou, umístíme do žhavého popela a lehce popelem ještě překryjeme. Ryba by měla být hotová cca za 25 minut.

Pozor: Při manipulaci s nádobím nad ohněm nebo v popelu nezapomínejte na bezpečnost. Pokud dojde k popálení nezapomeňte chladit tekoucí studenou vodou.

Tip: Zkuste dětem přichystat bojovou hru, kdy si jednotlivé suroviny musí najít podle vámi vytvořené mapy. Můžete také vyhledat pomocí internetu nebo knih, vhodné bylinky na vaření, které najdete ve volné přírodě.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://deti.vls.cz/cz/tipy-do-lesa/bezpecnost/rozdelavani-ohne-v-prirode

https://www.zachranny-kruh.cz/pozary/zasady-rozdelavani-ohne-v-prirode.html

https://www.rockpoint.cz/vareni-v-polnich-podminkach-aneb-kdo-je-pripraven-neni-prekvapen

https://www.denik.cz/gastronomie/varime-s-detmi-v-prirode-recepty-na-ohni-pro-celou-rodinu-20180630.html

http://www.uduorpitorp.cz/taborove-dovednosti/kempovani-v-prirode/zalesacka-kuchyne.html

http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/potrava-a-voda/11-zpusobu-vareni-v-prirode/

Mohlo by vás dále zajímat