Při pohledu do nákupního košíku a poté na účtenku leckoho asi polije studený pot. Potraviny nám bohužel zdražují, ale i přesto se dají v obchodech najít kvalitní a cenově dostupné varianty, které tolik nezatíží naši peněženku. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na levné a výživné potraviny a zaměřili jsme sortiment zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.
Pohlídejte si sezonní potraviny
Určité druhy ovoce a zeleniny jsou levnější zejména v době jejich sezóny. Např.: hrušky mají sezónu v září, třešně červen–červenec, dýně září–listopad. O dalších druzích a jejich sezónnosti se děti mohou dozvědět i v naší výukové lekci o ovoci a zelenině.
Květák - Brassica oleracea var. botrytis
Květák patří mezi košťálovou zeleninu. Všichni asi známe variantu bílého květáku, ale existují i další odrůdy zelené, fialové atd. Květák je obecně dobře snášen. Můžeme ho jíst syrový nebo tepelně upravený.
Obsah živin:
- vláknina
- vitamíny: C, K
- kyselina listová,
- kyselina jablečná a kyselina citrónová
- minerální látky: draslík, vápník, hořčík
Benefity pro naše zdraví:
- dietní potravina
- protirakovinné účinky
- posiluje naši imunitu
- protizánětlivé účinky
- působí močopudně
Využití v kuchyni: Když se řekne květák, většina z vás si asi představí květákový mozeček anebo smažený květák. Z květáku však můžete připravit spoustu zajímavých jídel – květákovou rýži, polévku, květák na paprice, zapečený květák anebo ho můžete přidat do zeleninových salátů.
Červená řepa - Beta vulgaris
Červená řepa je dostupná po celý rok, protože se dobře skladuje. Mladá řepa se začíná sklízet v průběhu května. Řepa je obvykle konzumována vařená nebo nakládaná. Dá se však jíst i syrová.
Obsah živin:
- vysoký obsah vody
- dietní potravina
- minerální látky: železo, vápník, fosfor, draslík
- vitamíny: C, B
- kyselinu listovou
- červené barvivo betanin – využívá se v potravinářství
Benefity pro zdraví:
- vliv na trávicí soustavu
- podpora krvetvorby
- působí na kardiovaskulární systém
Při konzumaci červené řepy si však musíte dát i pozor, protože do řepy se ukládají dusičnany z hnojiv. Pokud konzumujete normální množství řepy, tak konzumace nepředstavuje riziko a pokud si dát ještě vitamín C, tak zabrání dusičnanům se přeměnit na nitrosaminy (látky, které se vyskytují hlavně v tabákových výrobcích a kouři)
Využití v kuchyni: Do salátů, na přípravu boršče nebo nakládanou. Dále můžete využít i listy a stopky jako špenát.
Salátová okurka - Cucumis sativus
Okurka pochází z oblasti Indie. Je to teplomilná rostlina. Obsahuje velké množství vody.
Obsah živin:
- až 95 % vody
- vitamíny: C, vitamíny skupiny B kromě B12,
- minerální látky a stopové prvky: síra, křemík, draslík, sodík, fosfor, zinek
Benefity pro zdraví:
- zlepšení pleti
- močopudné účinky
- odpora činnosti jater
- mírní otoky (kolem očí)
Využití v kuchyni: Nejčastější využití je do zeleninový salátů nebo jen tak, jako svačina. Z okurky si však můžete připravit dip tzatziki nebo skvělou studenou okurkovou polévku, která vás v létě zajisté osvěží.
Ředkvičky - Raphanus sativus
Ředkvičky na pultech obchodů najdete na začátku jara. Patří do čeledi brukvovitých společně s květákem, kapustou, brokolicí atd. Hlízy ředkvičky se mohou lišit tvarem i barvou. U nás se nejčastěji prodávají malé červené, kulaté.
Obsah živin:
- obsahuje glykosidy – chrání rostlinu před býložravci a zároveň ji dodávají typickou chuť
- vitamín C
- kyselinu listovou
- minerální látky – draslík, železo, vápník, síra
Benefity pro zdraví:
- podporují trávení
- podpora metabolismu
- působí na naši pleť
- odhleňuje
Využití v kuchyni: Ředkvičky se konzumují zejména syrové, nejčastěji jsou součástí různých zeleninových salátů. Dále z nich můžete připravit dip ředkvičkové tzatziki, přidat je do pomazánek. Ředkvičky však můžete i tepelně upravovat. Nezapomínejte je před konzumací dostatečně umýt od zeminy.
Jablka - Malus domestica
Jablka patří mezi jádroviny a jsou plodem jabloně domácí. U nás je to velice oblíbené ovoce, které má v kuchyni bohaté využití. Konzumují se jak syrová, tak ve sladkých či slaných pokrmech. Jablka mají rozmanité odrůdy, které se liší barvou, chutí a skladovatelností.
Obsah živin:
- vlákninu
- 85 % vody
- zdroj sacharidů
- kyselinu listovou
- vitamín C
- minerální látky: draslík, železo, vápník
Benefity pro zdraví:
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- boj proti zácpě
- působí příznivě na kardiovaskulární systém
- snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
- protirakovinné účinky
Využití v kuchyni: Do sladkých pokrmů, dále se hodí i k masu nebo si z nich můžete připravit kompot či džus.
Tipy na mléčné výrobky
U mléčných výrobků je vhodné vybírat zejména základní produkty např.: bílý jogurt, neochucený tvaroh, neochucený cottage, zakysanou smetanu atd.
Bílý jogurt
Bílý jogurt si můžete snadno dochutit ovocem, ořechovým máslem či třeba medem. Dále ho využijete i při pečení sladkých i slaných pokrmů nebo při přípravě ochucených dipů k salátům či masu. Pro děti je vhodné vybírat jogurty polotučné s obsahem tuku 2,5 %-3 %. Dokonce si můžete zkusit připravit vlastní jogurt i doma. Z jogurtu po odkapání syrovátky lze připravit domácí lučinu.
Obsah živin:
- zdroj bílkovin
- zdroj tuku
- minerální látky: vápník, fosfor, hořčík, draslík
- vitamíny: skupina B
Vliv na zdraví:
- některé jogurty obsahují probiotické kultury – dobrý vliv na naše zažívání
- posiluje imunitní systém
- ochrana před osteoporózou
- působí na kardiovaskulární systém
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.jimejinak.cz/prakticky-seznam-kdy-je-ktera-zelenina-a-ovoce-v-sezone/
https://www.nzip.cz/clanek/1011-kvetak
https://www.bylinkovo.cz/kvetak/
https://www.nzip.cz/clanek/1003-cervena-repa
https://www.bylinkovo.cz/cervena-repa/
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/
https://ms.noveveseli.cz/images/dokumenty/zdrave-suroviny/okurka.pdf
https://www.nzip.cz/clanek/1008-redkvicky
https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1211-redkvicky-redekve-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-nemoci-redkvicek
https://www.nzip.cz/clanek/1006-jablka
https://cs.medlicker.com/1207-jablka
https://www.vitalia.cz/clanky/neochucene-bile-jogurty/
https://cs.medlicker.com/1307-proc-jist-jogurty