Vitaminové bomby za rozumnou cenu

Tentokrát vám doporučíme potraviny, které jsou nejen výživné, ale také cenově dostupné!

Při pohledu do nákupního košíku a poté na účtenku leckoho asi polije studený pot. Potraviny nám bohužel zdražují, ale i přesto se dají v obchodech najít kvalitní a cenově dostupné varianty, které tolik nezatíží naši peněženku. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na levné a výživné potraviny a zaměřili jsme sortiment zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.

Pohlídejte si sezonní potraviny

Určité druhy ovoce a zeleniny jsou levnější zejména v době jejich sezóny. Např.: hrušky mají sezónu v září, třešně červen–červenec, dýně září–listopad. O dalších druzích a jejich sezónnosti se děti mohou dozvědět i v naší výukové lekci o ovoci a zelenině.

Květák - Brassica oleracea var. botrytis

Květák patří mezi košťálovou zeleninu. Všichni asi známe variantu bílého květáku, ale existují i další odrůdy zelené, fialové atd. Květák je obecně dobře snášen. Můžeme ho jíst syrový nebo tepelně upravený.

Obsah živin:

  • vláknina
  • vitamíny: C, K
  • kyselina listová,
  • kyselina jablečná a kyselina citrónová
  • minerální látky: draslík, vápník, hořčík

Benefity pro naše zdraví:

  • dietní potravina
  • protirakovinné účinky
  • posiluje naši imunitu
  • protizánětlivé účinky
  • působí močopudně

Využití v kuchyni: Když se řekne květák, většina z vás si asi představí květákový mozeček anebo smažený květák. Z květáku však můžete připravit spoustu zajímavých jídel – květákovou rýži, polévku, květák na paprice, zapečený květák anebo ho můžete přidat do zeleninových salátů.

Červená řepaBeta vulgaris

Červená řepa je dostupná po celý rok, protože se dobře skladuje. Mladá řepa se začíná sklízet v průběhu května. Řepa je obvykle konzumována vařená nebo nakládaná. Dá se však jíst i syrová.

Obsah živin:

  • vysoký obsah vody
  • dietní potravina
  • minerální látky: železo, vápník, fosfor, draslík
  • vitamíny: C, B
  • kyselinu listovou
  • červené barvivo betanin – využívá se v potravinářství

Benefity pro zdraví:

  • vliv na trávicí soustavu
  • podpora krvetvorby
  • působí na kardiovaskulární systém

Při konzumaci červené řepy si však musíte dát i pozor, protože do řepy se ukládají dusičnany z hnojiv. Pokud konzumujete normální množství řepy, tak konzumace nepředstavuje riziko a pokud si dát ještě vitamín C, tak zabrání dusičnanům se přeměnit na nitrosaminy (látky, které se vyskytují hlavně v tabákových výrobcích a kouři)

Využití v kuchyni: Do salátů, na přípravu boršče nebo nakládanou. Dále můžete využít i listy a stopky jako špenát.

Salátová okurka - Cucumis sativus

Okurka pochází z oblasti Indie. Je to teplomilná rostlina. Obsahuje velké množství vody.

Obsah živin:

  • až 95 % vody
  • vitamíny: C, vitamíny skupiny B kromě B12,
  • minerální látky a stopové prvky: síra, křemík, draslík, sodík, fosfor, zinek

Benefity pro zdraví:

  • zlepšení pleti
  • močopudné účinky
  • odpora činnosti jater
  • mírní otoky (kolem očí)

Využití v kuchyni: Nejčastější využití je do zeleninový salátů nebo jen tak, jako svačina. Z okurky si však můžete připravit dip tzatziki nebo skvělou studenou okurkovou polévku, která vás v létě zajisté osvěží.

Ředkvičky - Raphanus sativus

Ředkvičky na pultech obchodů najdete na začátku jara. Patří do čeledi brukvovitých společně s květákem, kapustou, brokolicí atd. Hlízy ředkvičky se mohou lišit tvarem i barvou. U nás se nejčastěji prodávají malé červené, kulaté.

Obsah živin:

  • obsahuje glykosidy – chrání rostlinu před býložravci a zároveň ji dodávají typickou chuť
  • vitamín C
  • kyselinu listovou
  • minerální látky – draslík, železo, vápník, síra

Benefity pro zdraví:

  • podporují trávení
  • podpora metabolismu
  • působí na naši pleť
  • odhleňuje

Využití v kuchyni: Ředkvičky se konzumují zejména syrové, nejčastěji jsou součástí různých zeleninových salátů. Dále z nich můžete připravit dip ředkvičkové tzatziki, přidat je do pomazánek. Ředkvičky však můžete i tepelně upravovat. Nezapomínejte je před konzumací dostatečně umýt od zeminy.

Jablka - Malus domestica

Jablka patří mezi jádroviny a jsou plodem jabloně domácí. U nás je to velice oblíbené ovoce, které má v kuchyni bohaté využití. Konzumují se jak syrová, tak ve sladkých či slaných pokrmech. Jablka mají rozmanité odrůdy, které se liší barvou, chutí a skladovatelností.

Obsah živin:

  • vlákninu
  • 85 % vody
  • zdroj sacharidů
  • kyselinu listovou
  • vitamín C
  • minerální látky: draslík, železo, vápník

Benefity pro zdraví:

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • boj proti zácpě
  • působí příznivě na kardiovaskulární systém
  • snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
  • protirakovinné účinky

Využití v kuchyni: Do sladkých pokrmů, dále se hodí i k masu nebo si z nich můžete připravit kompot či džus.

Tipy na mléčné výrobky

U mléčných výrobků je vhodné vybírat zejména základní produkty např.: bílý jogurt, neochucený tvaroh, neochucený cottage, zakysanou smetanu atd.

Bílý jogurt

Bílý jogurt si můžete snadno dochutit ovocem, ořechovým máslem či třeba medem. Dále ho využijete i při pečení sladkých i slaných pokrmů nebo při přípravě ochucených dipů k salátům či masu. Pro děti je vhodné vybírat jogurty polotučné s obsahem tuku 2,5 %-3 %. Dokonce si můžete zkusit připravit vlastní jogurt i doma. Z jogurtu po odkapání syrovátky lze připravit domácí lučinu.

Obsah živin:

  • zdroj bílkovin
  • zdroj tuku
  • minerální látky: vápník, fosfor, hořčík, draslík
  • vitamíny: skupina B

Vliv na zdraví:

  • některé jogurty obsahují probiotické kultury –  dobrý vliv na naše zažívání
  • posiluje imunitní systém
  • ochrana před osteoporózou
  • působí na kardiovaskulární systém 

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.jimejinak.cz/prakticky-seznam-kdy-je-ktera-zelenina-a-ovoce-v-sezone/

https://www.nzip.cz/clanek/1011-kvetak

https://www.bylinkovo.cz/kvetak/

https://www.nzip.cz/clanek/1003-cervena-repa

https://www.bylinkovo.cz/cervena-repa/

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/

https://ms.noveveseli.cz/images/dokumenty/zdrave-suroviny/okurka.pdf

https://www.nzip.cz/clanek/1008-redkvicky

https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1211-redkvicky-redekve-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-nemoci-redkvicek

https://www.nzip.cz/clanek/1006-jablka

https://cs.medlicker.com/1207-jablka

https://www.vitalia.cz/clanky/neochucene-bile-jogurty/

https://cs.medlicker.com/1307-proc-jist-jogurty

Mohlo by vás dále zajímat