Určitě jste slyšeli o Zeleném čtvrtku, kdy začíná vrchol Velikonoc. Proč tedy zrovna zelený čtvrtek? Jí se jen zelená jídla? Co do jídelníčku zařadit? Pojďme si na tyto otázky odpovědět.
Zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je součástí svatého týdne před Velikonocemi. Dříve pravděpodobně zelený vůbec nebyl a vznikl zkomolením německého názvu Greindonnerstag (význam slova fňukat, kňourat, lkát). Jíst zelené jídlo je však zvykem lidovým a s náboženským významem Velikonoc nesouvisí. Lidové zvyky Dle lidových tradic máme na Zelený čtvrtek zařadit do našeho jídelníčku zelené jídlo. Může to být špenát, brokolice, ale i dary přírody, které běžně najdete divoce růst na louce nebo vaší zahrádce. Můžou to být například kopřivy, pampelišky, bršlice kozí noha různé druhy divokého koření aj. Pokud si letos chcete ozvláštnit jídlo na Zelený čtvrtek, tak vyrazte na procházku do přírody a nasbírejte si bršlici kozí nohu. Určitě jste netušili, že může parádně posloužit v kuchyni!
Bršlice kozí noha – Aegopodium podagraria je vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých. U nás je hojně rozšířená. Roste ve vlhkých listnatých a smíšených lesích, ale také podél cest, na vlhkých loukách a jako plevel v zahrádkách. Nejčastěji ji najdete na polostinném místě s vlhkou půdou. Může dorůstat až jednoho metru. Kvete bíle. Sbírají se mladé listy, dříve než rostlina vykvete. Potom si na ní už moc nepochutnáte, protože listy hořknou. V dřívějších dobách se z bršlice připravoval boršč nebo zeleninová polévka. Jelikož má bršlice kozí noha léčivé účinky, tak se dříve dokonce pěstovala v klášterech.
Podle čeho získala bršlice svůj název?
Listy připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka – Aegopodium – je odvozeno z řeckého slova pro kozí nohu. Podagraria znamená, že léčí dnu.
Jaké živiny bršlice obsahuje?
- Obsahuje vitamín C,
- z minerálních látek mangan, železo, sodík,
- třísloviny, hořčiny a silice.
Vliv na zdraví:
- močopudné účinky
- podporuje metabolismus
- dobře působí na pohyblivost kloubů
- protizánětlivé a detoxikační účinky
- pomáhá při nemoci dna.
Využití v kuchyni
V kuchyni ji lze využít do salátů, polévek, jako zdobení, do smoothie, do pomazánek místo pažitky nebo také místo špenátu. V neposlední řadě ji můžete přidat právě do velikonoční nádivky. Dále se z bršlice připravují nálevy, které se mají popíjet po dobu 10 dnů, a to zejména pokud trpíte dnou. K dalšímu využití se pak používá mimo kuchyni např.: při revmatismu, kdy se listy musí krátce spařit a poté se přikládají jako obklady. Dejte si pozor, i u bršlice platí heslo "všeho s mírou". Pokud byste bršlici nadměrně konzumovali, můžete si způsobit nevolnosti nebo problémy s ledvinami.
Recept na zeleninový salát
Časová náročnost: 15 minut
Suroviny:
- mladé listy bršlice kozí nohy
- česnek
- cherry rajčata
- jarní cibulka
- menší hlávka ledového salátu
- olivový olej
- trochu citrónové šťávy
- koření dle vaší chuti.
Postup: Veškerou zeleninu dobře omyjeme. Salát natrháme na menší kousky, ostatní zeleninu a bršlici pokrájíme na menší kousky a vše dáme do mísy. Zakápne olivovým olejem a trochou citrónové šťávy, přidáme další bylinky anebo koření dle vaší chuti. Vše dobře promícháme.
Tip: Pokud si chcete salát ještě ozvláštnit, tak můžete při svém sběru bršlice nasbírat třeba sedmikrásky a přidat je do salátu. Dobrou chuť!:-)
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.ceskevelikonoce.cz/zeleny-ctvrtek/
https://velikonoce.vira.cz/informace/pruvodce-velikonocemi/zeleny-ctvrtek-proc-je-zeleny
https://www.kouzelnebydleni.cz/zeleny-ctvrtek-a-tradice-velikonocni/
https://www.ireceptar.cz/zdravi/brslice-kozi-noha-neni-jen-plevel-caj-z-ni-ma-zazracne-ucinky-20220824.html
https://www.jimejinak.cz/brslice-kozi-noha-10-tipu-jak-ji-vyuzit-v-kuchyni/
https://botany.cz/cs/aegopodium-podagraria/
https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/19-aegopodium-podagraria-brslice-kozi-noha
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/973-brslice-kozi-noha-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3101-rajcatovy-salat-s-bylinkami/