
Každému z nás se jen těžko loučí s létem a prázdninami. Bohužel pohled do kalendáře nám hned prozradí, že začal nový školní rok a blíží se podzim. Nemusíte být smutní, přicházející chladnější roční období přináší další možnosti, jak obohatit nejen naše víkendové plány na zábavu nebo sport, ale i kulinářské výtvory. Nasaďte holínky, popadněte košík a hurá tedy do lesa na houby!
V živé přírodě rozlišujeme tři velké skupiny: rostliny, živočichy a houby. Houby jsou tedy samostatná skupina. Některé znaky je pojí s rostlinami a některé s živočichy. Třídění a klasifikace hub je velice složitá. My se dnes ale podíváme jen na houby, kterými si můžete zpestřit jídelníček nebo je konzumovat jako samostatné jídlo.
Houby a zdraví
• mají velice málo kalorií – obsahují velké množství vody
• snižují cholesterol v krvi
• podílejí se na snižování vysokého krevního tlaku – obsahují velké množství draslíku
• mají protirakovinné účinky
• posilují naši imunitu
• obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek – vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín D a z minerálních látek např.: zinek, fosfor, selen, vápník, železo
• dezinfekční účinky – některé druhy hub obsahují zinek a proteiny, které se podílejí na dezinfekci organismu
Vybrané druhy hub a vliv na zdraví
Bedla vysoká (Macrolepiota procera) – obsahuje látky zvané flavonoidy, které mají antioxidační účinky
Hřib hnědý (Boletus badius) – obsahuje kyselinu L-theanin – odbourává stres, navozuje lepší spánek, zlepšuje koncentraci
Žampiony (Agaricus)– mají antibiotické účinky, příznivý vliv na alergie a astma
Václavky (Almillaria) – příznivě ovlivňují srdce, prokrvení končetin a mozku
Sběr hub I při sběru hub se musí dodržovat určitá pravidla. Nejvhodnější je houby sbírat do proutěného košíku. V košíku se houby nejméně pomačkají, nezapaří se a mají dostatečný přísun vzduchu. Pokud místo košíku použijete igelitku, tak hrozí, že se houby zapaří, což při jejich konzumaci může vést k otravě. Otrava se projevuje žaludečními a střevními problémy. Houby sbírejte jen na místech, která dobře znáte, protože houby do sebe velice často váží těžké kovy. Nezapomeňte sbírat jen druhy, které dobře a bezpečně poznáte. Pozor si také dávejte pokud houby přejdou mrazem. V takovém případě houby už nesbírejte.
Uchování hub:
• sušením – jedná se o nejstarší úpravu, jak houby uchovat
• mrazením – před samotným zamrazením houby krátce povaříme. V mrazáku mohou vydržet až rok a před použitím je nerozmrazujeme.
• naložením do octa
• sušením v soli
• zavařováním do sklenic
• houby v tuku – důležitá je při této metodě sterilizace
• zasolením – obsahují pak vysoké množství soli a hodí se pro to jen do omáček či polévek
• zkvašováním – tradiční je hlavně v Rusku
Úprava hub:
• do polévek, omáček, gulášů, těstovin i rizota
• houbové řízky
• smaženice
• grilované houby
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.sci.muni.cz/botany/mycology/mykolog.htm
https://www.kardiochirurgie.cz/novinky/houby-nasemu-zdravi-prospivaji-srdci-obzvlast-658
https://www.g21-vitality.cz/magazin/lecive-ucinky-hub-aneb-nasbirejte-si-zdravi-v-lese.html
https://www.mesicnikzdravi.cz/recepty/houby.htm
https://www.jimejinak.cz/lesni-houby-a-jejich-vliv-na-zdravi/
https://www.houby-rostou.cz/houby-v-igelitu/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/uchovani-hub-suseni-nakladani-mrazeni-kvaseni.html
https://www.nahoubach.cz/clanky/houby-a-mraz/
Photo by Krzysztof Niewolny on Unsplash