Chameleon v kuchyni? Jednoznačně cuketa!

Dnes si posvítíme na nenápadnou cuketu, která díky své neutrální chuti, je přímo multifukčním pokladem, který můžete připravit snad na sto způsobů.

Zahrádkářská sezona vrcholí a na trzích s ovocem a zeleninou je rozhodně z čeho vybírat. Dnes si posvítíme na nenápadnou cuketu, která díky své neutrální chuti, je přímo multifukčním pokladem, který můžete připravit snad na sto způsobů. Nejoblíbenější tuzemské úpravy jsou na grilu, jako příloha nebo i jako součást sladkého moučníku.

Cuketa - Cucurbita pepo – tykev obecná

Botanicky patří do čeledi tykvovitých. Původně byla rozšířena ve Střední Americe, zejména v Mexiku, kde byla pěstována společně s kukuřicí a fazolemi. Rostlina je to teplomilná, ale velice dobře se přizpůsobuje. Jedná se o plodovou zeleninu. V italštině se cuketě říká zucchini, což lze přeložit, jako mladá dýně. Plody jsou většinou tmavě zelené, ale mohou se vyskytnout i varianty žluté nebo bílé. Plody mohou dorůstat až délky 40 cm. Sklízejí se však ve velikosti 7-15 cm, kdy jsou ještě křehké a lahodné. Cuketa má typicky šestihrannou stopku.

Živiny

  • obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor
  • provitamín A
  • vitamín C
  • vlákninu
  • je tvořena z cca 90 % vody

Vliv na zdraví

  • jedná se o nízkokalorickou zeleninu
  • působí příznivě na peristaltiku střev
  • pomáhá zvyšovat imunitu
  • podílí se na detoxikaci
  • pomáhá s pročištěním ledvin
  • vhodná při cukrovce
  • podporuje činnost srdce
  • má antibakteriální účinky

Využití v kuchyni:

Jako jídlo se využívá zejména dužina plodu. Cuketa se může vařit, dusit, péct či smažit nebo grilovat. Z rostliny se dají konzumovat i její květy např.: do zeleninových salátů. Dále se využívají jako krmivo pro zvířata nebo v kosmetickém průmyslu.

Pokud se vám bude zdát při konzumaci cukety, že je hořká, tak v další konzumaci už nepokračujte. Hořkost způsobují tzv. Kukurbitaciny. Tyto látky mohou způsobit těžké zažívací potíže. Proto před přípravou cuketu ochutnejte. Její chuť by měla být nasládlá nebo neutrální, ne však hořká.

Skladování

Cukety se mají skladovat v mírném chladu. Tudíž je můžete uchovat v lednici, kde mohou vydržet 2-3 týdny. Pro delší uchování je můžete zavařit, zamrazit nebo uskladnit ve sklepě. Každé takovéto uchování má však svá pravidla.

Cuketa na grilu

Čas na přípravu: 1 hodina

Suroviny:

  • mladé cukety dle množství strávníků
  • řepkový olej
  • sůl
  • bylinky
  • případně trocha pepře

Postup: Cukety omyjeme, pokrájíme na kolečka a mašlovačkou potřeme olejem. Poté je nasolíme, případně přidáme další koření a necháme zhruba hodinu odležet. Připravené cukety klademe na rozpálený gril ne však přímo do ohně a grilujeme z každé strany asi 4 minuty. Takto připravené cukety můžeme podávat s mozzarelou a další grilovanou zeleninou. Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1022-cuketa

https://www.ireceptar.cz/zahrada/pestovani-cuket-vysev-a-vysadba-hnojeni-a-ochrana.html

https://botany.cz/cs/cucurbita-pepo/

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/cuketa-a-zdravi-jeden-z-nejzdravejsich-druhu-zeleniny/

https://www.womanonly.cz/jak-cuketa-prospiva-zdravi-doprejte-si-ji-nejen-pri-cukrovce/

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-zpracovat-a-uchovat-cukety-na-zimu

https://magazin.recepty.cz/clanky/grilovana-zelenina-jak-ji-pripravit-aby-chutnala-bozsky-358.html

Photo by Louis Hansel - Restaurant Photographer on Unsplash

 

 

 

Mohlo by vás dále zajímat