Velikonoční svátky, které jsou tolik spojené s vejci – koledníci je dostávají jako výslužku, zdobíme s nimi keře a stromy na zahradě, skořápky používáme jako mini květináče. Vajíčka by se ale na našem stole měly objevovat pravidelně, protože ukrývají takový malý poklad.
Živiny obsažené ve vejci
Z hlediska výživy jsou vejce velice cennou potravinou. Z hlavních živin převládají zejména bílkoviny a tuky. Zajímavé také je, že vejce jsou vysoce stravitelné.
- Bílkoviny - hlavní zdrojem bílkovin je převážně bílek
- Tuky – zdrojem tuků je žloutek. Obsahuje cholesterol a mastné kyseliny
- Vitamíny – ve žloutku se nacházejí vitamíny rozpustné v tucích – A,D,E, v bílku vitamíny skupiny B a riboflavin
- Minerální látky – železo, draslík, zinek, fosfor, vápník
- Stopové prvky – selen
Vliv na zdraví
- Vejce vás zasytí na delší dobu
- Obsahuje antioxidanty, které se podílejí např. na ochraně očí
- Podpora funkce mozku
- Protizánětlivé účinky
- Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
Jak vejce skladovat?
Čerstvá vejce vydrží v lednici až 5 týdnů.
- Vejce neskladujte v kartonovém obalu – může obsahovat různé mikroby
- Vajíčka neumývejte, umyli byste ochrannou vrstvu ze skořápky
- Skladujte je na místě se stálou teplotou – dveře lednice jim nesvědčí
- Uchovávejte je špičkou dolů
- Čerstvost si můžete ověřit testem ve vodě – u dna je čerstvé, uprostřed je cca 10 dnů staré a plave-li na hladině, je starší více než 10 dnů
Vejce nejen k jídlu
- Vejce můžete využít pro různá tvoření s dětmi – např. vejce uvařené natvrdo – pomalujete nebo ozdobíte např.: jako obličej, zvířátko za pomoci papíru a dalších komponentů
- Vaječné skořápky využijete jako mini květináče
- Vaječné skořápky využijete na zahradě jako hnojivo
- Vejce využijete i při různých pokusech s dětmi
Vejce v kuchyni
Vejce využíváme při pečení moučníků, můžeme je smažit i vařit. Dají se připravit na mnoho rozličných způsobů.
Recept na vaječnou pomazánku se sýrem cottage
Čas na přípravu: 20 minut
Suroviny:
- 2 vejce natvrdo
- kelímek sýru cottage
- pažitka
- sůl a koření dle chuti
- okurka nebo ředkvičky na ozdobu
Postup:
Vejce si uvaříme natvrdo. Poté je oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Do misky dáme sýr cottage, nakrájené vejce. Přidáme pokrájenou pažitku a promícháme. Dle chuti dokořeníme. Servírujeme na kousku pečiva s čerstvou zeleninou.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6316&typ=html
https://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/vejce-jako-superpotravina/
https://www.mimikucharka.cz/10-duvodu-proc-jist-vejce/
https://cs.medlicker.com/1015-vejce-a-cholesterol
https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-skladovat-vajicka-do-dveri-v-lednici-nepatri-96.html
https://www.slepicar.cz/blog/4-jak-skladovat-vejce.html
Photo by Nishaan ahmed on Unsplash