Nejen velikonoční poklad

Vejce jsou symbolem velikonočních svátků a zdrojem hodnotných živin pro naše zdraví. Do našeho jídelníčku bychom ho měli zařazovat rozhodně častěji.

Velikonoční svátky, které jsou tolik spojené s vejci – koledníci je dostávají jako výslužku, zdobíme s nimi keře a stromy na zahradě, skořápky používáme jako mini květináče. Vajíčka by se ale na našem stole měly objevovat pravidelně, protože ukrývají takový malý poklad.

Živiny obsažené ve vejci

Z hlediska výživy jsou vejce velice cennou potravinou. Z hlavních živin převládají zejména bílkoviny a tuky. Zajímavé také je, že vejce jsou vysoce stravitelné.

  • Bílkoviny - hlavní zdrojem bílkovin je převážně bílek
  • Tuky – zdrojem tuků je žloutek. Obsahuje cholesterol a mastné kyseliny
  • Vitamíny – ve žloutku se nacházejí vitamíny rozpustné v tucích – A,D,E, v bílku vitamíny skupiny B a riboflavin
  • Minerální látky – železo, draslík, zinek, fosfor, vápník
  • Stopové prvky – selen

Vliv na zdraví

  • Vejce vás zasytí na delší dobu
  • Obsahuje antioxidanty, které se podílejí např. na ochraně očí
  • Podpora funkce mozku
  • Protizánětlivé účinky
  • Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění

Jak vejce skladovat?

Čerstvá vejce vydrží v lednici až 5 týdnů.

  • Vejce neskladujte v kartonovém obalu – může obsahovat různé mikroby
  • Vajíčka neumývejte, umyli byste ochrannou vrstvu ze skořápky
  • Skladujte je na místě se stálou teplotou – dveře lednice jim nesvědčí
  • Uchovávejte je špičkou dolů
  • Čerstvost si můžete ověřit testem ve vodě – u dna je čerstvé, uprostřed je cca 10 dnů staré a plave-li na hladině, je starší více než 10 dnů

Vejce nejen k jídlu

  • Vejce můžete využít pro různá tvoření s dětmi – např. vejce uvařené natvrdo – pomalujete nebo ozdobíte např.: jako obličej, zvířátko za pomoci papíru a dalších komponentů
  • Vaječné skořápky využijete jako mini květináče
  • Vaječné skořápky využijete na zahradě jako hnojivo
  • Vejce využijete i při různých pokusech s dětmi

Vejce v kuchyni

Vejce využíváme při pečení moučníků, můžeme je smažit i vařit. Dají se připravit na mnoho rozličných způsobů.

Recept na vaječnou pomazánku se sýrem cottage

Čas na přípravu: 20 minut

Suroviny:

  • 2 vejce natvrdo
  • kelímek sýru cottage
  • pažitka
  • sůl a koření dle chuti
  • okurka nebo ředkvičky na ozdobu

Postup:

Vejce si uvaříme natvrdo. Poté je oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Do misky dáme sýr cottage, nakrájené vejce. Přidáme pokrájenou pažitku a promícháme. Dle chuti dokořeníme. Servírujeme na kousku pečiva s čerstvou zeleninou.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6316&typ=html

https://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/vejce-jako-superpotravina/

https://www.mimikucharka.cz/10-duvodu-proc-jist-vejce/

https://cs.medlicker.com/1015-vejce-a-cholesterol

https://www.dumazahrada.cz/zahrada/pestovani/27164-jak-vyuzit-na-zahrade-skorapky-od-vajec-a-kde-se-jich-naopak-vyvarovat/

https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-skladovat-vajicka-do-dveri-v-lednici-nepatri-96.html

https://www.slepicar.cz/blog/4-jak-skladovat-vejce.html

Photo by Nishaan ahmed on Unsplash

Mohlo by vás dále zajímat