Voňavé Vánoce

Vůně a vánoce k sobě neodmyslitelně patří a mají na nás blahodárné účinky...

Venku se snáší vločka za vločkou, fouká studený vítr a zima se vám pomalu vkrádá pod kabát. V oknech svítí hvězdy a světýlka a vy víte, že se přiblížil vánoční čas. Doma si uvaříte hrnek oblíbeného čaje, vyndáte kuchařky a začnete vybírat recepty s vánočním cukrovím. Připravíte si seznam surovin, které budete muset nakoupit, než začnete péct. Už teď si představujete, jak vám bytem provoní vanilka a skořice a vy se naladíte na tu správnou vánoční atmosféru…

V dnešním článku se zaměříme na koření používané ve vánočních receptech a to zejména na vanilku a skořici.

Vanilka

Bez vanilky si asi těžko dokážeme představit naše pečení nebo různé likéry. Po šafránu je to jedno z nejdražších koření. Jedná se o popínavou orchidej, která pochází z Mexika. V Mexiku vanilkovník opylují včely z rodu Melipona nebo kolibříci. V pozdější době se přešlo na specifické ruční opylení květů a tak se vanilkovník mohl rozšířit i do dalších zemí.

Vanilkovník plocholistý (vanilka pravá) – Vanilla planifolia

Jedná se o tropickou vytrvalou rostlinu, jejímž plodem je tobolka. Nesprávně je plod označován jako lusk. Tobolky se sklízejí zhruba po 8 měsících od opylení v polodozralém stavu. Následně musí projít fermentací. Vlivem fermentace tobolky ztmavnou a získají svoji typickou vůni.

Vliv na zdraví

  • V dřívějších dobách se používala jako afrodisiakum
  • Vanilka má antimykotické vlastnosti tzn., že působí proti nemocem způsobené plísněmi a houbami
  • Pomáhá při kožních problémech
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Má povzbuzující účinky
  • Brání růstu rakovinných buněk

Využití

  • V kuchyni – sladké pokrmy, zmrzliny atd.
  • V kosmetickém průmyslu – brání předčasnému stárnutí pokožky
  • Aromaterapie

Tip: Vyrobte si domácí vanilkový cukr.

Skořice

Skořice je další typické koření využívané v kuchyni, jak ve sladkých, tak slaných pokrmech. Z historického hlediska byla cenným a vyhledávaným zbožím. Skořici znali už staří Egypťané. Používali ji při balzamování zemřelých. Název skořice pochází z řeckého slova, které znamená sladká kůra.

Skořicovník pravý – Cinnamomum verum

Pochází z Jihovýchodní Asie. Jedná se o stále zelený strom. Existují dva hlavní druhy skořice. Ze stromu se využívá borka. Borka – nesprávně označujeme jako kůra. Kůra se sroluje a nechá vyschnout. Poté se řeže na menší části. V místě výskytu jsou využívány i listy skořicovníku.

Vliv na zdraví

  • Obsahuje látku cinnamaldehyd, která je zodpovědná za většinu léčivých vlastností
  • Obsahuje Antioxidanty – působí proti volným radikálům
  • Má protizánětlivé účinky
  • U cukrovky 2. typu se podílí na snížení hladiny cukru v krvi
  • Prevence vzniku rakoviny
  • Antibakteriální účinky
  • Antimykotické účinky
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Podpora chuti k jídlu

Využití

  • Používá se jako masážní olej proti celulitidě
  • Při nachlazení
  • Výroba parfému
  • Výroba zubních past a ústních vod
  • V kuchyni

Pozor si mají dávat těhotné ženy. Neměly by používat skořicový olej a vysoké dávky skořice. Dále také alergici a lidé s žaludečními vředy.

Tip:Zkuste si připravit skořicový čaj nebo skořicové mléko.

Příprava skořicového mléka je velice jednoduchá. Stačí vám k tomu 1 hrnek teplého mléka, ve kterém rozmícháte ¼ lžičky mleté skořice. Dále můžete přidat trochu medu nebo vanilky. Základ je vypit skořicové mléko teplé.

 

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.afrikaonline.cz/vanilovnik-plocholisty-vanilla-planifolia/

https://bylinkovyraj.net/vanilka/

https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/vse-o-vanilce-prave/

https://www.magazinzdravi.cz/skorice-pomaha-pri-cukrovce

https://www.magazinzdravi.cz/skorice-drazsi-nad-zlato

https://botany.cz/cs/cinnamomum-verum/

https://cs.medlicker.com/1115-skorice

https://biolekar.cz/12-vyhod-ktere-prinasi-skoricove-mleko/

Photo by Jessica Fadel on Unsplash

 

 

Mohlo by vás dále zajímat