Venku se snáší vločka za vločkou, fouká studený vítr a zima se vám pomalu vkrádá pod kabát. V oknech svítí hvězdy a světýlka a vy víte, že se přiblížil vánoční čas. Doma si uvaříte hrnek oblíbeného čaje, vyndáte kuchařky a začnete vybírat recepty s vánočním cukrovím. Připravíte si seznam surovin, které budete muset nakoupit, než začnete péct. Už teď si představujete, jak vám bytem provoní vanilka a skořice a vy se naladíte na tu správnou vánoční atmosféru…
V dnešním článku se zaměříme na koření používané ve vánočních receptech a to zejména na vanilku a skořici.
Vanilka
Bez vanilky si asi těžko dokážeme představit naše pečení nebo různé likéry. Po šafránu je to jedno z nejdražších koření. Jedná se o popínavou orchidej, která pochází z Mexika. V Mexiku vanilkovník opylují včely z rodu Melipona nebo kolibříci. V pozdější době se přešlo na specifické ruční opylení květů a tak se vanilkovník mohl rozšířit i do dalších zemí.
Vanilkovník plocholistý (vanilka pravá) – Vanilla planifolia
Jedná se o tropickou vytrvalou rostlinu, jejímž plodem je tobolka. Nesprávně je plod označován jako lusk. Tobolky se sklízejí zhruba po 8 měsících od opylení v polodozralém stavu. Následně musí projít fermentací. Vlivem fermentace tobolky ztmavnou a získají svoji typickou vůni.
Vliv na zdraví
- V dřívějších dobách se používala jako afrodisiakum
- Vanilka má antimykotické vlastnosti tzn., že působí proti nemocem způsobené plísněmi a houbami
- Pomáhá při kožních problémech
- Snižuje vysoký krevní tlak
- Má povzbuzující účinky
- Brání růstu rakovinných buněk
Využití
- V kuchyni – sladké pokrmy, zmrzliny atd.
- V kosmetickém průmyslu – brání předčasnému stárnutí pokožky
- Aromaterapie
Tip: Vyrobte si domácí vanilkový cukr.
Skořice
Skořice je další typické koření využívané v kuchyni, jak ve sladkých, tak slaných pokrmech. Z historického hlediska byla cenným a vyhledávaným zbožím. Skořici znali už staří Egypťané. Používali ji při balzamování zemřelých. Název skořice pochází z řeckého slova, které znamená sladká kůra.
Skořicovník pravý – Cinnamomum verum
Pochází z Jihovýchodní Asie. Jedná se o stále zelený strom. Existují dva hlavní druhy skořice. Ze stromu se využívá borka. Borka – nesprávně označujeme jako kůra. Kůra se sroluje a nechá vyschnout. Poté se řeže na menší části. V místě výskytu jsou využívány i listy skořicovníku.
Vliv na zdraví
- Obsahuje látku cinnamaldehyd, která je zodpovědná za většinu léčivých vlastností
- Obsahuje Antioxidanty – působí proti volným radikálům
- Má protizánětlivé účinky
- U cukrovky 2. typu se podílí na snížení hladiny cukru v krvi
- Prevence vzniku rakoviny
- Antibakteriální účinky
- Antimykotické účinky
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění
- Podpora chuti k jídlu
Využití
- Používá se jako masážní olej proti celulitidě
- Při nachlazení
- Výroba parfému
- Výroba zubních past a ústních vod
- V kuchyni
Pozor si mají dávat těhotné ženy. Neměly by používat skořicový olej a vysoké dávky skořice. Dále také alergici a lidé s žaludečními vředy.
Tip:Zkuste si připravit skořicový čaj nebo skořicové mléko.
Příprava skořicového mléka je velice jednoduchá. Stačí vám k tomu 1 hrnek teplého mléka, ve kterém rozmícháte ¼ lžičky mleté skořice. Dále můžete přidat trochu medu nebo vanilky. Základ je vypit skořicové mléko teplé.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.afrikaonline.cz/vanilovnik-plocholisty-vanilla-planifolia/
https://bylinkovyraj.net/vanilka/
https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/vse-o-vanilce-prave/
https://www.magazinzdravi.cz/skorice-pomaha-pri-cukrovce
https://www.magazinzdravi.cz/skorice-drazsi-nad-zlato
https://botany.cz/cs/cinnamomum-verum/
https://cs.medlicker.com/1115-skorice
https://biolekar.cz/12-vyhod-ktere-prinasi-skoricove-mleko/
Photo by Jessica Fadel on Unsplash