V současné době se množství nejrůznějších alergií, na které trpí děti i dospělí, zvyšuje. Když se váš potomek po snězení nějaké potraviny "osype", v hlavě se vám rozbliká poplašné světýlko. Může jít o alergii? Jak se s ní žije a dá se jí nějak předcházet? Odpovědi najdete v článku.
Co je to potravinová alergie?
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému těla na látky běžně obsažené v okolním prostředí. V případě potravinové alergie tělo nepřiměřeně reaguje na bílkoviny obsažené v potravě a tvoří proti nim protilátky.
U dětí do tří let je jí postiženo asi 8 % dětí, mezi dospělými jsou to 2 % populace.
Nejčastěji se alergie projeví u dětí, v jejichž rodině už se v nějaké formě vyskytla dříve. Většinou se dědí pouze dispozice k alergii, ne přecitlivělost na konkrétní potravinu.
Rozdíl mezi alergií a intolerancí
Tyto dva pojmy si lidé často pletou a zaměňují je mezi sebou. Na rozdíl od alergie nevyvolává intolerance reakci imunitního systému. Je způsobena absencí látky potřebné ke strávení konkrétní potraviny. Rozdíl se dá dobře ukázat mezi alergií na bílkovinu kravského mléka a intolerancí laktózy.
Obojí souvisí s kravským mlékem. Alergie na bílkoviny kravského mléka dokonce patří mezi nejčastější alergeny u malých dětí (3-5 %), což je dáno zejména tím, že je to u kojenců jediná, případně převažující, potravina. Velký vliv má rovněž skutečnost, že při styku s ní většina dětí nemá ještě dostatečně vyvinutý imunitní systém a sliznici střev. Jedná se tedy o bouřlivou reakci imunitního systému na bílkoviny kravského mléka. Řešením je striktní omezení těchto bílkovin ve stravě kojence. Podávají se speciálně upravená umělá mléka. Kojení je možné, ale maminka musí dodržovat přísnou dietu bez mléčných výrobků. Většinou alergie do tří let věku dítěte vymizí.
Oproti tomu intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Při ní není nutné striktně omezit mléčné výrobky, spíše vybírat takové, které obsahují méně mléčného cukru, například sýry nebo zakysané mléčné výrobky.
Nejčastější potravinové alergie u dětí
Potravinovou alergii může vyvolat jakákoliv potravina, ale u dětí jich 93 % způsobuje těchto osm alergenů: kravské mléko, vaječný bílek, obilná zrna (zejména pšenice), burské oříšky, stromové ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, kešu), sója, ryby a mořské plody.
Navíc existuje možnost zkřížené alergie u příbuzných potravin, často se například k alergii na kravské mléko přidává i alergie na hovězí maso nebo na kozí mléko, bývá i mezi jednotlivými druhy ryb nebo mezi pšenicí a ostatními obilovinami.
Jak se projeví alergie?
Příznaky alergie se mohou vyskytnout krátce po podání problematické potraviny, ovšem také až za několik hodin nebo dní. Někdy až po druhém podání jídla, případně při podání většího množství alergenu.
Kojenci
V kojeneckém věku se alergie nejčastěji manifestují trávícími obtížemi, jako například chronickými průjmy (někdy s příměsí krve), bolestí břicha, kolikami, zvracením a neprospíváním. Příznaky se projeví také kožními a slizničními reakcemi organismu, to znamená stomatitidami, otokem úst, očí a obličeje, afty, rýmou, dušností, kopřivkou či atopickou dermatitidou. Může docházet také k zánětům ucha, průdušek nebo plic. Děti jsou zvýšeně podrážděné, úzkostné a plačtivě, navíc mohou trpět poruchami spánku.
Batolata a předškoláci
U batolat a dětí předškolního věku se mohou příznaky alergie projevovat podobně, většinou ale dochází k ústupu alergie na bílkovinu kravského mléka. K postupnému zlepšení dochází i u atopického ekzému. V souvislosti s potravinovou alergií se však mohou zvýšeně vyskytovat záněty uší. Často se v tomto věku projevuje alergie na vaječný bílek a sóju.
Školáci a adolescenti
U školních dětí a adolescentů už jsou příznaky alergie podobné jako u dospělých. To znamená výskyt chronických průjmů, poruch peristaltiky, zvracení a nevolnosti a úbytek na váze. U školáků převažují alergie na mák, ořechy, arašídy a celer, zatímco u dospívajících jsou problematické ryby, koření, ovoce a alkohol.
Nejhorším projevem alergie je anafylaktický šok, který může vést až k úmrtí. Projeví se dýchacími obtížemi, sípáním, otokem hrdla, jazyka a obličeje, vyrážkou provázenou svěděním. Dále se mohou objevit příznaky šoku, tj. bledost, pocení, zvracení a špatně hmatný tep. Vždy je třeba volat rychlou lékařskou pomoc.
Diagnostika a prevence
Při podezření na potravinovou alergii se vypravte za vašim pediatrem. Ten s vámi důkladně probere anamnézu dítěte. Důležitý je zejména časový rozestup mezi požitím problematické potraviny a výskytem příznaků, množství snězeného jídla a přidružené okolnosti (stres, zátěž, nemoc a podobně).
Lékař odešle dítě ke specialistovi, alergologovi. Ten většinou provede „prick“ test (škrabací test), kdy jsou na předloktí po škrábnutí naneseny nejčastější alergeny, a sleduje se reakce organismu, a odebere krev. Na základě výsledků je pak pacientovi sestavena dieta a je informován o potravinách, kterým se musí vyhýbat.
Nebylo prokázáno, že by strava matky v těhotenství nebo kojení měla vliv na rozvoj alergií u dítěte. Kojení, naopak, je důležité jako prevence rozvoje alergií. Doporučuje se minimálně do čtyř měsíců věku miminka (ideálně déle) s postupným zaváděním příkrmů během něj. Začít by se mělo se zeleninou, rodiče by se neměli bát ani lepku nebo ryb.
Sklon k alergiím je dán geneticky, často se však potravinová alergie u dětí v pozdějším věku přetaví v jiný druh, například v astma, ekzém nebo sennou rýmu.
Život s potravinovou alergií
Pokud je dítěti diagnostikována potravinová alergie, je nutné dodržovat dietu a vyhýbat se potravinám, které obsahují bílkovinu vyvolávající alergickou reakci.
Život s alergií je obtížnější, dítě se nemůže běžně stravovat v restauracích nebo škole, ale potřebuje speciálně upravenou stravu. Ani domácí vaření nezůstane ušetřeno změn. Nákup potravin by ale mohly usnadnit některé aplikace, které si lze stáhnou v App Store nebo na Google Play. Například aplikace Food Allergy Tracker Free vám ukáže, jaké alergické reakce se mohou projevit po požití konkrétní potraviny.
Když se u dítěte příznaky potravinové alergie vyskytnou poprvé, obvykle to rodiče vyděsí. Pečlivým pozorováním a spoluprací s lékařem při stanovování diagnózy lze však většinou správně určit příčinu obtíží a dodržováním diety jim předcházet. Život s alergií je obtížnější než bez ní, ale v dnešní době je již dostupná řada vhodných potravin, aby se i tak dal dítěti sestavit pestrý a zdravý jídelníček, který mu umožní prožít kvalitní život.
Autor: Alexandra Fiedlerová
Zdroje:
http://www.bez-alergie.cz/aktualne/proc-je-najednou-tolik-alergiku-690
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/05/04.pdf
https://www.babyweb.cz/potravinova-alergie-u-deti-zivot-s-ni