Léto je v plném proudu a prázdniny se nám pomalu přehouply do druhé poloviny. V zahrádkách a sadech dozrává spousta ovoce a zeleniny. Proto je na čase se podívat na některé zajímavé druhy ovoce, se kterými se u nás můžete setkat. Pro dnešek jsme vybrali švestky, blumy a mirabelky. Podíváme se na to, čím nám jsou prospěšné, co z nich můžeme připravit a hlavně, jak je od sebe rozlišíme.
Švestka domácí – Prunus domestica
Jedná se o nízký listnatý strom. Plody jsou protáhlé, špičaté z obou stran, barva je modrofialová a při rozkrojení švestky narazíte na dužinu zlatooranžové barvy. Pecka jde od dužiny velice dobře vyloupnout, což je jeden z hlavních rozdílu oproti pološvestkám. Švestky dozrávají v srpnu a při jejich sklizni je důležité dbát na to, aby se s nimi zacházelo opatrně a nedošlo ke zbytečnému potlučení.
Vliv na zdraví:
- z hlediska vitamínu se ve švestkách vyskytuje vitamín E, který je prospěšný pro ochranu membrán svalů a nervů
- z minerálních látek najdeme ve švestkách – draslík, vápník, hořčík aj.
- bohatý zdroj vlákniny, která je prospěšná zejména pro naše střeva
- dále jsou účinným lékem proti dně, pomalým střevům a snižují hladinu cholesterolu v krvi
Využití v kuchyni:
- sušené, mražené, kompotované nebo v podobě povidel
- do koláčů, knedlíku
- omáčky
- příprava pálenky
Bluma (renklóda) – Prunus domestica REINE CLAUDE DORÉE
Blumy rostou na nízkém listnatém stromě. Tato odrůda má plody žlutozelené barvy a kulovitého tvaru. Dozrávají ke konci srpna. Plody jsou šťavnaté a sladké a oproti švestkám také vodnatější a větší.
Vliv na zdraví:
- najdeme v nich celou řadu vitamínů např. Vitamín A, vitamín C, vitamín D
- z minerálních látek jsou zdrojem vápníku, železa a hořčíku
- v dužině zase najdeme vlákninu
- posilují naši imunitu
- mohou snižovat krevní tlak
Využití v kuchyni:
- můžeme je použít do salátů
- do koláčů
- marmelády, kompoty
Mirabelka - Prunus cerasifera, syn. Domestica
Jedná se o menší stromek, který je často trnitý. Najdete ho podél cest, na jaře si ho snadno všimnete, protože je bohatě obsypaný květy. Plody jsou menší kulovité a šťavnaté. Barvy plodů mohou být žluté až po tmavě červenou.
Vliv na zdraví:
- z hlediska vitamínu v nich najdeme opět vitamín A, B, C i E
- obsahuje větší množství draslíku
- menší množství zinku
- vlákninu, která zase podporuje správné fungování střev
- udržuje stabilní hladinu krevního cukru
- proti únavě
Využití v kuchyni:
- opět se využívají do kompotů, džemů, koláčů a bublanin
- domácí ovocná šťava
- na přípravu pálenky
Recept
Letní salát s blumami
Čas na přípravu: 20 minut
Suroviny:
- ledový salát
- cherry rajčátka
- 4 ks blumy
- 1 menší jablko
- mozzarela
Na zálivku:
- olivový olej
- citrónová šťáva
- bazalka
- sůl
- trocha vody
Postup:
Ovoce a zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vše přendáme do misky. Nakrájíme si mozzarelu a přidáme do misky s nakrájenou zeleninou a ovocem. Připravíme si zálivku z olivového oleje, citrónové šťávy, bazalky a trochu soli. Zálivkou zalijeme salát a vše důkladně promícháme.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=3305
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/svestka-jakou-odrudu-si-vybrat
https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-06-29-svestky-nejen-jako-chutovka-ale-take-jako-lek-ochrani-i-vase-srdce-cevy-32367
https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/
https://www.ctidoma.cz/hobby/2017-08-19-vitaminova-bomba-i-partak-pri-hubnuti-33604
https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=603
http://www.vseclanek.cekuj.net/obchod_a_sluzby/blumy-a-jejich-vyznam-pro-nase-zdravi/
https://www.ireceptar.cz/zahrada/mirabelka-cili-myrobalan-nenarocny-stromek-se-sladkymi-plody.html
http://www.spektrumzdravi.cz/mirabelka-neni-spendlik.-i-pestovani-mirabelek-vsak-zvladne-temer-kazdy
https://www.recepty.cz/recept/salat-z-mozzarelly-a-rajcat-2105
https://www.recepty.cz/recept/salat-s-mozzarellou-blumami-rajcaty-a-bazalkovym-dresinkem-163811
http://www.czkp.cz/2013/07/03/letni-zeleny-salat-s-blumou/
Photo by Joanna Kasprzycka on Unsplash